Onlangs kreeg de Europese Stichting Joris Ivens een schilderij op koper van Anneke van der Feer geschonken door galeriehouder Joost Bakker. Zij was een van de liefdes van Ivens en haar gehele leven communistisch kunstenares. Een schilderij van haar is in Duitsland geveild voor zevenduizend euro en is waarschijnlijk een portret van de legendarische Piet Laros, commandant van de Nederlandse internationale brigades tijdens de Spaanse Burgeroolrog. Daarnaast zijn wederom 50 tekeningen opgedoken, en dat nadat een jaar geleden 332 tekeningen in schetsboeken tevoorschijn kwamen.

Schenking

Het boek dat de Ivensstichting over Anneke van der Feer in februari van dit jaar publiceerde met een eerste overzicht van haar oeuvre, heeft een impuls gegeven voor verdere kennis over haar. De Middelburgse galeriehouder Joost Bakker, die tevens conservator is in het Museum Veere en veel heeft gepubliceerd over de Veerse Joffers waartoe Van der Feer wordt gerekend, heeft een mooi portret van Anneke van der Feer uit de jaren vijftig aan de Ivens stichting geschonken. Hij stelt dat het gaat om een zelfportret van haar, maar daarover bestaat nog geen zekerheid en ontbreken de bronnen. Het is een MIddelburger die haar gekend heeft in zijn jeugd die tot die vaststelling komt. 
In het Ivensarchief bevinden zich van haar hand al het bekende Philips Radio-affiche, enkele schilderijen en houtsnedes en zelfs haar gereedschap.


Portret Vrouw door Anneke van der Feer, ca. 1955. Olieverf op koper.     Anneke van der Feer (uiterst rechts) tussen andere leden van de Zeeuwse Kunstkring, 1955.
Coll. Europese Stichting Joris Ivens. Nijmegen.

Vondst 

Dat de belangstelling voor haar werk toeneemt blijkt ook uit de stijgende prijzen voor haar werrk. Op een Duitse veiling werd een portret van haar uit 1938 aangeboden voor een startprijs van 180 euro, maar werd uiteindelijk geveild voor 7.000 euro. Het betreft waarschijnlijk een portret van Piet Laros, die Anneke van der Feer geschilderd kan hebben toen hij terugkeerde uit de Spaanse Burgeroorlog. Zij heeft in die periode ook Siep Adema geschilderd, eveneens lid van de Internationale Brigades en gewond geraakt. 

Op foto's van Piet Laros uit die tijd vallen de overeenkomsten met het schilderij op. Laros werd bekend als de legendarische en zeer moedige aanvoerder van De Compagnie der Zeven Provinciën, het Nederlandse bataljon van de Internationale Brigades en behoorde tot een van de eerste vrijwilligers die naar Spanje gingen om de wettig gekozen Republikeinse regering te steunen in haar strijd tegen de binnenvallende Francotroepen. Hij vocht tussen 1936 en eind 1938 aan vele fronten in Spanje, 

    
Anneke van der Feer, Portret Piet Laros, 1938, olieverf op doek. Privécoll.  Foto Piet Laros, 1938

      
Piet Laros temidden van groep Nederlandfsrs, Albacete, juni 1937. Foto coll. IISG.                       Piet Laros met arm in mitella, temidden van Ies van Bergen, Jan May en Janrik van Gilse,
                                                                                                                                                          september 1938. Col. IISG.

  
Piet Laros gaat voorop in de strijd in de Spaanse Burgeroorlog. (rechts met pistool).
  

Voor meer informatie over Piet Laros:

https://spanje3639.org/2017/03/14/piet-laros-een-leven-lang-strijd-voor-sociale-gerechtigheid/
   
https://spanjestrijders.nl/bio/laros-piet

Verzameling van 50 tekeningen opgedoken

Bij kunsthandelaar Bob Scholte wordt sinds kort een collectie van 50 tekeningen van Anneke van der Feer aangeboden, die hij onlangs uit Friesland heeft verkregen. Het betreffen grote tekeningen (A3 formaat) met voornamelijk de steenhouwers en andere arbeiders die aan de restauratie van de gebombardeerde stadhuizen van Veere en Middelburg hebben gewerkt. Onder hen Herman Schutte, de partner van Van der Feer die gedurende de zomers bij hem introk in Veere in de Kraanstraat. Zie: https://www.bobscholteart.com/


 
Bob Scholte met portret van Anka Nienhuis, geschilderd door Anneke van der Feer. Foto: André Stufkens, 16.11.2023.

 

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items