Het Vietnam Film Institute heeft een aantrekkelijke, korte film vervaardigd Quang Tri  - 50 Jaar aspiratie naar vrede. Deze gaat over verschillende vormen van solidariteit tussen Nederland en de provincie Quang Tri gedurende een halve eeuw (1972 - 2022). Deze film laat ook zien over het werk van USA Veteranen betreffende een cultuur van vrede en portretteert Chuck Searcy de voorzitter van Veterans for Peace (USA) die spreekt over ’Building a culture of peace and healing the wounds of war’.

Het begon met Joris Ivens, die niet alleen in 1967 deze zwaarst gebombardeerde regio van de Vietnam oorlog filmde, maar daarna ook de solidariteitscampagne ondersteunde voor het werven van geld om camera's en montagetafels naar de filmstudio's in Noord-Vietnam te sturen. In dezelfde periode stelde een groep jongeren in Nijmegen nieuwe fietsen samen die naar Vietnam werden gestuurd. Deze fietsen waren voorzien van een medische uitrusting. Er waren geldinzamelingsacties en werk van kunstenaars werd openbaar geveild. Dat gebeurde in samenwerking met het Medisch Comité Nederland Vietnam (MCNV) dat in 1968 was opgericht. Vandaag de dag gaat het niet meer om fietsen, maar over hoogstaande technologie, over DNA-profilering en andere innovatieve vormen van steun en samenwerking.

Voor het bekijken van de korte film: 

Solidarity between Quang Tri and The Netherlands

In 1974 verscheepte het MCNV, in samenwerking van een aantal Universiteiten en NUFFIC, een groot compleet geprefabriceerd ziekenhuis, ontworpen door architect Prof. Carel Weeber, van de Rotterdamse haven naar de haven van Haiphong en vandaar naar de provincie Quang Tri. De eerste babies die er werden geboren, een tweeling, werden naar Nederland genoemd: Ha Lan en Lan Ha. Ha Lan was in Nijmegen in 2019 als economisch ambassadeur met een delegatie van de provincie en kreeg enkele bedrijven in Nederland geïnteresseerd om samen te werken met colllega’s in Quang Tri.

Na 50 jaar kan geconcludeerd worden dat de initiatieven van destijds nog steeds bloeien, maar dan op een eigentijdse manier. Het MCNV is nog steeds erg actief voor de gemeenschaps gezondheidszorg in met name achterglegen gebieden. De samenwerking met het Vietnam Film Institute en de Europese Stichting Joris Ivens resulteerde in conferencies, publicaties en tentoonstellingen. Een spin off van de Radboud Universiteit in Nijmegen, het bedrijf SMART Research, werkt in Vietnam door hun software te implementeren, waarmee op grote schaal DNA-profilering kan plaatsvinden om tot op heden ongeïdentificeerde oorlogsslachtoffers te herkennen. 
Wat in 1972 begon met fietsen heeft in 50 jaar tijd het niveau bereikt van innovatieve vormen van samenwerking en solidariteit in 2022. Vietnam is een van de snelst groeiend economieën van Z.O. Azië.

Destijds was Quang Tri totaal verwoest en leek het een maanlandschap vol bomkraters. Zelfs nu nog vallen er dagelijks slachtoffers, veroorzaakt door de landmijnen van toen. Het RENEW project (Restoring the Environment and Neutralizing the effects of the War ) financieel gesteund door verschillende westerse landen, probeert landmijnen te vinden en onschadelijk te maken, voordat ze slachtoffers maken. Nu in vredestijd is de ambitieuze provincie Quang Tri zichzelf aan het promoten door middel van toerisme aan de Regio van Herinneringen als een van de speerpunten. Beleef en probeer het verleden te begrijpen voor een betere toekomst.

       
Nieuwe fietsen worden klaargemaakt voor Vietnam. 2e van links: Ad Spijkers, 1972.           Actieposter voor de steunactie, 1972.                    Technische specificaties van de fietsen voor Vietnam, 1972

    
 

Minimaal 80.000 van de 650.000 onbekende slachtoffers van de oorlog in Vietnam moeten hun naam terug krijgen met behulp van software uit Nijmegen. Dat gebeurt in opdracht van de Vietnamese overheid.
Er wordt tien jaar voor uit getrokken.Project 150 heet de indentificatieklus. De DNA-software die gebruikt wordt heet 'Bonaparte' en is ontwikkeld door de SMART Research, een spin-off van de Radboud Universiteit.

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items