De film Regen van filmmaker en fotograaf Chris Teerink gaat op 19 januari in premiere. Het is een remake van de poëtische film Regen van Joris Ivens en Mannus Franken, uit 1929. Deze filmklassieker wordt permanent vertoond tijdens de veelgeprezen expositie 'Modern Perspectives' in het Amsterdams Stadsarchief. Geïnspireerd door dit pionierswerk vol filmische vindingrijkheid, heeft Teerink een eigentijdse versie gemaakt, als eerbetoon.

Herontdek de stad en de schoonheid ervan, die door toedoen van drukte en toerisme dikwijls (uit het oog) verloren is. Ook als het regent, is Amsterdam prachtig. De film is gemaakt met analoge foto's, zwart/wit zoals de beelden van Ivens. Op zondagmiddag om 15.00 laat Chris Teerink zijn film zien tijdens het Gesprek met de stad in het Amsterdams Stadsarchief. André Stufkens spreekt over het bijzondere van de regenfilm en de vele versies.

Een regenbui is nooit meer hetzelfde als je de Amsterdamse stadsfilm Regen van Joris Ivens en Mannus Franken uit 1929 hebt gezien. Regen behoort tot de canon van de zestien belangrijkste Nederlandse films ooit gemaakt en heeft een ereplaats in de tentoonstelling Modern Perspectives. Voor fotograaf en filmmaker Chris Teerink ging een droom in vervulling: Regen te verplaatsen naar de tegenwoordige tijd.
zondag 19 januari om 15.00 uur, filmvertoning van Chris Teerink, Regen / Rain (2020), 14 min.
Met een Q&A met de maker en een bijdrage van André Stufkens (directeur van de Europese Stichting Joris Ivens) over Regen (1929), hoe de film tot stand kwam en de muziek die Lou Lichtveld en Hanns Eisler voor de film schreven.

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Bodeplein, 2e verdieping
toegang gratis: aanmelding niet nodig
Bij de expositie Modern Perspectives, Foto & Film Amsterdam 1920-1940
t/m 16 februari 2020
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/modern-perspectives/

Scheepvaartmuseum, Amsterdam: RAINPROOF

Wie aan de vertoning in het Stadsarchief niet voldoende heeft kan van 18 januari tot 1 maart terecht in het Scheepvaartmuseum.
De tijd staat stil, maar dankzij de montage komen de beelden weer tot leven. Deze ongebruikelijke vorm laat je als toeschouwer anders naar de stad kijken. Regen is alledaags, soms vervelend, maar regen is ook mooi en sfeervol.
Laat je inspireren door de film REGEN van Chris Teerink, de podcasts over regen in de stad en bekijk hoe we gezamenlijk de stad regenbestendig kunnen maken. Laat ons weten wat jij doet (of gaat doen) om wateroverlast in jouw omgeving tegen te gaan.
Waar? Wanneer?
Locatie: Het Scheepsvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, 1018 KK  Amsterdam
Wanneer: Van zaterdag 18 januari t/m zondag 1 maart

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items