Museum Helmond presenteert tijdens een internationale tentoonstelling over het werk van de 19e eeuwse Belgische beeldhouwer en schilder Constantin Meunier de film Borinage (1934) van Joris Ivens en Henri Storck. De levensgrote beelden van de 'Rodin van België' zijn nu nog even aansprekend als destijds en inspiratiebron voor andere kunstenaars.

De Belgische beeldhouwer en schilder had aan het einde van de 19e eeuw een nieuwe kijk op het afbeelden van de werkende mens. Meunier toont 'zijn' boeren, fabrieksarbeiders en mijnwerkers vol menselijke waardigheid en geeft hen een realistisch gezicht. Hij verkoos mijnwerkers uit het Waalse kolenbekken in de Borinage tot zijn modellen. Meerdere kunstenaars zagen af van burgerlijke of aristocratische onderwerpen en trokken naar de Borinage om in navolging van Emile Zola’s Germinal en het realisme van Courbet ‘het echte leven’ te laten zien. Tijdens de economische crisis van de jaren dertig nodigde de jonge Belgische filmmaker Henri Storck zijn Nederlandse evenknie Joris Ivens uit samen met de filmcamera door de Borinage te trekken om de ellendige gevolgen van een mijnwerkersstaking te verfilmen. Het resulteerde in de filmklassieker Borinage. In een speciale filmzaal van Museum Helmond worden films en documentaires vertoond die een beeld geven van de week- en leefomstandigheden van de mijnwerkers.


Meunier’s blik op de werkende mens in de kunst was een inspiratiebron voor vele kunstenaars waaronder Jan Toorop, Charley Toorop, Else Berg, Harmen Meurs, Herman Heijenbrock en Vincent van Gogh. Aan zijn broer Theo schrijft Van Gogh in oktober 1889: "een man die superieur aan mij is, Meunier, heeft  schilderijen gemaakt van de vrouwen die de mijnkarren duwen in de Borinage en de mijnwerkers die naar de mijn gaan en van de fabrieken met hun rode daken en zwarte schoorstenen tegen een verfijnde grijze lucht - allemaal zaken waarvan ik gedroomd heb om te doen….."

Geraakt door de slechte werk- en leefomstandigheden van de arbeiders in de hoogovens in Seraing, ontdekt Meunier even later de Belgische mijnstreek de Borinage. Hij stopt met het schilderen over historische en religieuze thema's. Het zijn de werkers op het land, in de mijnen en in de industrie die van nu zijn volledige aandacht krijgen. Bij het publiek weet Meunier medeleven op te wekken voor de werkende mens in zijn kunst. Tegelijkertijd wekt hij bewondering op voor deze harde werkers. De soms meer dan levensgrote bronzen sculpturen vormen zijn handelsmerk. Het succes dat Meunier ten deel viel verklaarde hij als volgt: "ik heb die mensen liefgehad."

Centraal in de presentatie staat het denken van kunstenaars over thema's als werk, de arbeider of de arbeids- en leefomstandigheden. Met speciale aandacht voor het België en Nederland van eind 19e en eerste kwart 20e eeuw. In die periode zijn er veel contacten tussen Nederlandse en Belgische kunstenaars. Nederlanders reisden naar België en dan met name naar Brussel en de Borinage. Belgische kunstenaars exposeerden en werkten in Nederland.

In de tentoonstelling toont Museum Helmond een selectie uit het oeuvre van Constantin Meunier (1831 Etterbeek/Brussel -  Elsene/Brussel 1905).  De schilderijen, tekeningen en sculpturen worden omringd door bruiklenen van Belgische tijdgenoten en kunst uit de museumcollectie Mens en werk.

Er is werk te zien van Pieter de Josselin de Jong, Jan Toorop, Anton van Rappard, Johannes Bosboom, Suze Robertson, W.H. Mesdag,Willem de Zwart, Herman Heijenbrock, Charley Toorop, Harmen Meurs, Else Berg, Kurt Peiser, Emile Thijsebaert, George Higuet, Edward Portielje, Léon Brunin, Camille Pissarro, A-Th. Steinlen, Eugeen Van Mieghem, Gerald Spencer Pryse, Eugène Carrière, Lucien Lejeune, Jean François Millet en Pierre Paulus de Chatelet. Sculpturen zijn van de hand van onder meer Charles Octave Levy en Hildo Krop. In een speciale filmzaal worden films en documentaires vertoond die een beeld geven van de week- en leefomstandigheden van de mijnwerkers in de Borinage zoals "Misère au Borinage" (1934) van Joris Ivens.

Tot en met 4 maart in de Kunsthal aan het Frans Joseph van Thielpark 7 in Helmond.
Meer info: http://www.museumhelmond.nl/te-zien/2017/constantin-meunier/

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items