De Afsluitdijk, gebouwd tussen 1927 en 1933, behoorde met zijn 32 kilometer lange dijk destijds tot de grootste waterwerken ter wereld. Nu deze dijk wordt gerenoveerd heeft Daan Roosegaarde in opdracht van het ministerie en Rijkswaterstaat drie ontwerpen gemaakt om de iconische status te belichten: ICOON AFSLUITDIJK. Vanaf 17 November zijn deze voor publiek na zonsondergang te bezichtigen. Joris Ivens’ indrukwekkende filmbeelden over de sluiting van de Afsluitdijk zijn onderdeel van de activiteiten. 


Daan Roosegaarde: Glowing Nature

Bijna 85 jaar na de bouw is de Aflsuitdijk toe een een grondige renovatie. De Nederlandse Staat heeft samen met de omliggende provinciale en lokale overheden een ambitieus programma opgezet om deze dam ook voor de toekomst veilig te houden. De voormalige minister Melanie Schultz van Haegen heeft de Nederlandse vormgever Daan Roosegaarde gevraagd de iconische status van deze dijk te verbeelden met een kunstwerk. Het resulteerde in drie kunstwerken met licht en interactie: Icoon Afsluitdijk getiteld: Lichtpoortent, Windvogel en Glowing Nature. Vanaf 17 november zijn deze gratis te bezichtigen voor publiek (als het donker is).
Aan het begin van de Afsluitdijk worden in een glazen kooi de filmbeelden van de sluiting van de Afsluitdijk die Ivens maakte voor Nieuwe Gronden (1933), getoond.

Stap in je auto en rijd op Kornwerderzand of Den Oever door de LICHTPOORTEN en breng zelf de monumentale heftorens tot leven. Bekijk de dansende lichtlijnen van WINDVOGEL, een slimme vlieger die energie opwekt. En bezoek GLOWING NATURE, een interactieve en mysterieuze ervaring met levende lichtgevende algen. Een bezoek aan de 32-kilometer lange, unieke Nederlandse dijk is nóg spannender, dankzij het werk van de wereldberoemde Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde.

Tijdens de tentoonstelling is ook de film ‘Icoon Afsluitdijk’ van Felix Kops te zien over de ontwikkeling van de concepten.

Praktische informatie
De ontwerpen zijn van 17 november tot met 21 januari na zonsondergang voor iedereen gratis te zien.
LICHTPOORT en WINDVOGEL bekijk je gewoon vanuit je eigen auto. GLOWING NATURE is te bezoeken in Kazemat VII van het Kazemattenmuseum.
De openingstijden van WINDVOGEL en GLOWING NATURE zijn afhankelijk van de onvoorspelbare natuur. Check voor vertrek daarom voor de zekerheid de openingstijden

 

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items