Fotograaf Peter van Prooijen heeft zijn honderden negatieven van de Ivensmanifestatie bij de negentigste verjaardag van Joris Ivens in Nijmegen aan het archief geschonken. Ivens bezocht zijn geboorteplaats in oktober 1988, nadat hij net de Gouden Leeuw in Venetië had ontvangen voor zijn gehele filmloopbaan. In Nijmegen werden er vele manifestaties georganiseerd, die Van Prooijen heeft gefotografeerd. Naast de negatieven heeft hij ook de rechten daarvan aan het Ivensarchief geschonken.   

Vijf jaar eerder, in 1982, was Ivens ook al in Nijmegen geweest, samen met zijn biograaf Robert Destanques. om informatie in te winnen voor zijn 2e autobiografie. Maar hij liep er toen anoniem rond. Dat was in oktober 1988 geheel anders. Allerlei culturele instellingen, zoals het Nijmeegs Museum, Cultureel centrum De LIndenberg, de universiteit (Film- en opvoeringskunst), het Gemeentearchief, Filmhuis Cinemariënburg en zijn oude middelbare school, hadden zich onder aanvoering van de opgerichte stichting Joris Ivens Nijmegen, ingespannen voor een waaier aan activiteiten. Ivens was zichtbaar geroerd door het weerzien met oude bekenden, met zijn familieleden, met minister van cultuur, Elco Brinkman, en de karaktervolle burgemeester Ien Dales, die hem -met instemming van de unanieme gemeenteraad- tot ereburger benoemde. In Cinemariënbrug werd een nagenoeg volledig retrospectief vertoond. Een hoogtepunt was -volgens De Gelderlander- het bezoek aan de poffertjeskraam tijdens de Nijmeegse kermis, waar ooit, in oktober 1911, Ivens diverse speelfilmpjes had gezien over Indianen en cowboys. Voldoende inspiratie om het jaar daarop zelf zijn eerste speelfilm te verfilmen: De wigwam. Kortom: een nostalgische terugkeer naar de wortels van zijn kunstenaarschap.

Peter van Prooijen heeft dit alles vastgelegd en overgedragen aan het Ivens Archief, zodat het voor de eeuwigheid behouden blijft. 
  

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items