In de maand oktober worden Ivens’ films vertoond tijdens grote documentaire filmfestivals in Japan en Tsjechië. Ook het nieuwe Bertha DocHouse in London heeft een Ivensfilm in haar programma opgenomen. 

Yamagata, Japan
Het Yamagata International Documentary Film Festival heeft dit jaar een speciaal themaprogramma gewijd aan Latijns Amerika en de documentaire film in de jaren zestig: ‘Latinoamérica—The Time and the People: Memories, Passion, Work and Life’. In dit decennium kwamen veel legendarische filmmakers naar voren in Latijns-Amerika, die onder de noemer de “Derde Cinema-beweging” (Tercer Cine in het Spaans) nieuwe vormen van film creëerden. Door de opkomst van dictaturen en de problemen die filmmakers ondervonden om in hun eigen land films te maken verlegden zij letterlijk en figuurlijk grenzen en vormden in Latijns-Amerika een filmbeweging in de geest van internationale solidariteit. Ivens’ speelde daarin een voorbeeldrol, maar had ook direct bemoeienis in diverse landen met linkse filmmakers. De term ‘Derde Cinemabeweging’ slaat tevens op de Derde Wereld (Azië, Afrika en Latijns-Amerika) waar de documentaire film een wapen werd in de anti-koloniale strijd.  In het licht van de grote maatschappelijke problemen van vandaag de dag presenteert YIDFF een programma met films uit Latijns Amerika uit die periode waarin nationale grenzen worden overstegen. Filmmakers die met hun films sociale hervormingen wilden bewerkstelligen als voorbeeld voor de hedendaagse maatschappij. Binnen dit programma wordt Ivens’…a Valparaiso (1963) vertoond.
Voor meer informatie: http://www.yidff.jp/2015/program/15p4-e.html

Jihlava,Tsjechië  
Het 19e  Jihlava International Documentary Film Festival is een feest van de creatieve documentaire en het grootste evenement op dit gebied in Centraal en Oost-Europa. Het benadert documentaire op de eerste plaats als unieke kunstwerken met pregnante thema’s.Het festival reflecteert vanuit verschillende perspectieven de wereld om ons heen en volgt niet de gebaande paden met routineuze pragmatische programmaschema’s. Jihlava viert en eert artistieke moed en risico’s.
Het festival vertoont Cinemafia, de film van Jean Rouch over het bezoek van Joris Ivens en Henri Storck naar het dorp Katwijk, aan het Noorzeestrand, waar ooit, in 1929, Ivens zijn speelfilm Branding had verfilmd.

Bertha DocHouse, London
Het Bertha DocHouse Screen in The Brunswick in Londen is het filmhuis dat uitsluitend gewijd is aan de documentaire film. Het opende een half jaar geleden haar deuren en programmeert de beste documentaires aangevuld met discussies, masterclasses en andere unieke evenementen.
Parallel aan de eerste vertoning van Invisible Heroestoont het DocHouse Joris Iven's filmklassieker over de Spaanse Burgeroorlog The Spanish Earth.

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items