Op 28 mei organiseerde de Ivens Stichting met medewerking van LUX en het VietNam Film Institute een bijeenkomst voor de viering van vijftig jaar solidariteit tussen Nijmegen en Vietnam. Activisten van het eerste uur waren aanwezig, evenals mevr. Ngo Thi Hoa, de ambassadeur van Vietnam, en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. In de Joris Ivenszaal spraken deskundigen van de universiteit, de gemeente en de Ivens Stichting over de vele banden van vroeger, nu en in de toekomst. 

1968
In maart 1968 ging de lange documentaire van Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens, Le 17e parallèle, in première. Het toonde de alledaagse overlevingsstrijd van het dorp Vinh Linh in de buurt van de 17e breedtegraad, de grens tussen Noord en Zuid-Vietnam. Het lag in de zogenaamde Gedemilitariseerde Zone (DMZ) als buffer tussen de elkaar bestrijdende partijen, maar werd de zwaarst gebombardeerde regio van de Vietnamoorlog. De bevolking leefde deels onder de grond in tunnels. Een maand tevoren was het TET-offensief losgebarsten. In het Westen groeide de anti-oorlogsbeweging met massale demonstraties. In mei'68 brak in Parijs de culturele revolutie uit, spoedig gevolgd door vele andere plaatsen in het Westen.
In Nederland werd het Medisch Comité Nederland Vietnam opgericht. In Nijmegen ontstonden zowel aan de universiteit als daarbuiten groepen die campagnes voerden voor daadwerkelijke steun. Het resulteerde in acties als 'Fietsen voor Vietnam', 'Nijmegen voor Vietnam' (oorkliniek), een hospitaal voor Vietnam en Ivens initieerde zelf een wervingsactie om geld te verzamelen voor montagetafels ten behoeve van de Noordvietnamese filmstudios.
Gedurende vele jaren verzorgde kunstenaar Tom Küsters de vormgeving van affiches en ander drukwerk, waarvan er een 20-tal werden geëxposeerd in LUX. 

2018

Film still uit de nieuwe documentaire Joris Ivens en de wind van Vietnam (VFI, 2018), die in Nijmegen in de Joris Ivenszaal van LUX in premiere ging op 28 mei. Joris Ivens omringd door medewerkers van de Speelfilm Studio.

Vijftig jaar later is het erfgoed van Ivens nog springlevend, evenals het MCNV. Samen met het Vietnam Filminstitute in Hanoi en Ho Chi Minh City worden dit jaar allerlei activiteiten ontlpooid. De Vietnamese televisie vertoont een serie documentaires over het werk van het MCNV, evenals twee films over Joris Ivens en Vietnam. De premiere van de eerste film Joris Ivens en de wind van Vietnam vond op 28 mei plaats in Nijmegen. Een boek, catalogus, werkbezoeken en een internationaal symposium van filmwetenschappers uit de VS, Canada, Australië, Nederland, China en Vietnam zal de laatste wetenschappelijk stand van zaken presenteren.
Begin mei hield André Stufkens van de Ivens Stichting een lezingentour over Ivens in Vietnam. De Nederlandse ambassadeur, mevr. Nienke Trooster, was bij de opening aanwezig, evenals enkele oud-medewerkers van Ivens, zoals speelfilmregisseur Bui Dinh Hac. Beide hielden mooie speeches (zie hieronder).

     

Ambassadeur Nienke Trooster ontvangt het boek 'What we share & what we cherish' uit handen van André Stufkens. Adjunct-directeur Tran Nghia Ha opent de studiedag in Hanoi. 
    
Ambassadeur Trooster spreekt met de hoofden van de Central Documentary and Scientific Film Studio, dhr. Chung en dhr. Vu, in het bijzijn van Mai Hoang van het VFI en Ad Spijkers. Speelfilmregisseur Bui Dinh Hac te midden van Ad Spijkers, André Stufkens en Nanh Loc.

   
Medewerkers van de VFI-afdeling in Ho Chi Minh City olv mevr. Nguyen Thi Hong Hanh, 5 mei 2018. Mevr. Xuan Phuong, medicus, vertaler tijdens Ivens' films, filmmaker en galeriehoudster met André Stufkens in HCMCity in haar LOTUS galerie.

Looking back for a better future
Het motto van deze gezamenlijke activiteiten plaatst het verleden nadrukkelijk in de huidige tijd en toekomst. Nederland is een leidende Europese handels- en investeringspartner in Vietnam, ook een aantal gerenommeerde Nijmeegse bedrijven is actief. Royal Haskoning DHV werkt sinds 1982 over het gehele land aan projecten voor watermanagement. Andrea Voskens, voormalig projectleidster van Ruimte voor de Waal/Spiegelwaal, liet de resultaten zien van de beschermingsmaatregelen tegen hoog water. Multinational Alewijnse heeft onlangs nog een fabriek geopend in Haiphong voor maritieme installaties en Smart Research levert innovatieve software voor het grootste identificatieprogramma ter wereld, 'Project 150'. Met het programma Bonaparte, zo legde Wim Wiegerinck van Smart Research uit, zal de komende jaren gepoogd worden van 80.000 ongeïdentificeerde oorlogsslachtoffers dmv hun DNA-profiel te achterhalen wie zij zijn. De impact van dit werk is groot op de bevolking, zo blijkt uit onderzoek van Tam Ngo van de Radboud Universiteit, omdat het land leeft met een 'bone fever'. Het identificeren en (her)begraven van een familielid is essentieel voor het zieleheil en de gemoedsrust van generaties. 
Wat ooit met fietsen begon is nu uitgegroied tot een intensieve relatie op hoog technologsich en innovatief niveau.

   
Mevr. Ngo Thi Hoa, ambassadeur van Vietnam en Paul Kusters, voorzitter van de Ivens Stichting. De ambassadeur, dhr. Hung Vu, directeur van het VFI, vertegenwoordigers van het ministerie van cultuur van Vietnam en de burgemeester luisteren naar
een persoonlijke toespraak van Ad Spijkers in LUX, 28 mei 2018.









   

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items