De expositie 'Modern Perspectives'in het Stadsarchief Amsterdam maakt indruk. Curator Anneke van Veen wilde geen herhaling van zetten met overbekende werken, maar heeft door diepgaand onderzoek nieuwe parels van avant-garde film- en fotografie in Amsterdam ontdekt. 'Nieuw licht' kopte De Volkskrant van 3 december dan ook en de catalogus dingt mee naar titel van mooiste fotoboek 2019. De film Regen van Joris Ivens en Mannus Franken evenals Ivens' foto's uit ons archief hebben een ereplek. Tot 16 februari 20 ...
Op 30 en 31 oktober bezocht een delegatie uit de provincie Quang Tri (midden Vietnam) de stad Nijmegen, op uitnodiging van de gemeente Nijmegen, The Economic Board en de Europese Stichting Joris Ivens. Mevr. Ngo Thi Hoa, ambassadeur van Vietnam in Den Haag, was daar bij aanwezig. In Quang Tri ligt de Ben Hai rivier op de 17e breedtegraad, waar Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens in 1967 de lange documentaire Le 17e parallele verfilmden. De delegatie stond o.l.v. mr. Hoang Nam, de vice-voorzitter van de provincie. < ...
Op vrijdag 23 oktober heeft een filmploeg van het Chinese televisiekanaal CCTV-9 opnames in Nijmegen gemaakt voor een vierdelige serie over Joris Ivens en China. Prof. Zhang Tong Dao van de Beijing University Beida en tevens filmmaker, is de regisseur. In elke aflevering van 50 minuten staat een Chinese film van Ivens centraal. De Nederlandse filmmaker René Seegers, die eerder Joris Ivens Vriend van het Chinse Volk vervaardigde, begeleidde de filmploeg.
In het Amsterdams Stadsarchief wordt de vernieuwende beeldcultuur van het interbellum getoond met de foto- en filmtentoonstelling ‘Modern Perspectives’. De Ivens Stichting leende een serie foto’s uit van Joris Ivens en Germaine Krull. Tevens wordt Ivens’s film Regen continue vertoond evenals de nieuwe remake van Chris Teerink over regenachtig Amsterdam.
De Nederlandse Hanns Eisler Stichting organiseert op zaterdag 28 (Amsterdam) en zondag 29 (Hilversum) september de EislerDagen. Met een vol en divers programma waarin de vele genres en muziekstijlen van Eisler de hoofdrol spelen, met twee Ivensfilms, archiefmateriaal en ronde tafelgesprek komt Eislers' werk tot leven. Vertoond worden: Regen (Ivens/Franken, 1929, muziek van 1941) en Nieuwe Gronden (Ivens, 1933). Voor meer info en kaarten: http://www.hannseislerstichting.nl/
Matera in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. De expositie ‘Visione Unica’ van het ontwerpersduo Formafantasma laat Joris Ivens’ documentaire l’Italia non è un paese povero (1960) zien, als deel van een uitgebreid visueel archief over het zeer oude en rijke erfgoed van deze regio. De afgelopen decennia is deze stad spectaculair omgevormd van arm en achtergesteld naar een culturele toplocatie. De expositie loopt van 8 juni tot 15 september.
‘De film Regen, uit 1929, geeft niet alleen een mooi tijdsbeeld, het is ook pionierswerk vol filmische vindingrijkheid. Zo belangrijk dat hij is opgenomen in de canon van de zestien belangrijkste Nederlandse films ooit gemaakt. Sinds ik de film voor het eerst zag, dertig jaar geleden als filmacademiestudent, wil ik een remake maken van Regen’, zegt filmmaker Chris Teerink. ‘Als eerbetoon en om de filmgeschiedenis levend te houden door ermee aan de slag te gaan.' De film gaat in oktober in premiere.< ...
Het 30e sterfjaar van Joris Ivens wordt in zijn geboorteplaats Nijmegen herdacht met twee films in het jubileumprogramma van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld op maandag 8 april in De Vereeniging. Een reportage over de uitreiking van het ereburgerschap aan Joris Ivens door burgemeester Ien Dales in oktober 1988 en Ivens’ jeugdfilm De Wigwam (1912), opgenomen in de Goffert in Nijmegen.
‘Don’t adapt to stupid rules’, hou je niet aan domme regels, wie dan ook je deze probeert op te leggen. Het is een typerend citaat van de vorig jaar september overleden cineaste Marceline Loridan-Ivens, de laatste echtgenoot van Joris Ivens. De documentaire die de Berlijnse regisseuse Cordelia Dvorák over haar maakte, werd afgelopen vrijdagavond uitgezonden en maakte indruk. 'De cineaste die het kamp overleefde en alles uit het leven haalde'.
Op 16 november gaat op het IDFA de documentaire Marceline. Een vrouw. Een eeuw in premiere. De Duitse regisseur Cordelia Dvorak schetst daarin het leven van de onlangs overleden cineast Marceline Loridan-Ivens (1928-2018), de vierde vrouw van Joris Ivens. Als meisje overleefde ze Auschwitz-Birkenau, waarna ze zichzelf als vrouw in vrijheid moest ontdekken. Dat deed ze, zo vertelt Marceline, op radicaal vrijgevochten wijze. Als bijna 90-jarige vrouw lijkt ze niet wezenlijk veranderd; het leven gaat alleen wat langzamer.
Elk jaar stelt een Eregast op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) een Top Tien samen van favoriete films die inspireerden. Dit jaar presenteert de Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková haar Top Tien in een openbare 'Filmmaker Talk'. Tot de door haar geselecteerde films behoort Joris Ivens La Seine a rencntré Paris (1957). De films worden ook vertoond tijdens IDFA 2018. Třeštíková legt uit waarom ze de films zo belangrijk voor haar waren in dit Enge ...
Op 18 september 2018 is in Parijs Marceline Loridan-Ivens (19 maart 1928, Epinal) overleden. Ze komt uit een Poolse familie (Lodz), die vanwege het anti-semitisme naar Franrkijk is geëmigreerd. Gedurende haar lange werkzame leven is zij o.a. enquetrice, filmmaakster, producente en schrijfster geweest. Zij was de laatste, vierde echtgenoot van Joris Ivens, die zij in 1963 voor het eerst had ontmoet. Het koppel trouwde offciieel in 1977. Haar leven stond in het teken van oorlog.
Op 28 mei organiseerde de Ivens Stichting met medewerking van LUX en het VietNam Film Institute een bijeenkomst voor de viering van vijftig jaar solidariteit tussen Nijmegen en Vietnam. Activisten van het eerste uur waren aanwezig, evenals mevr. Ngo Thi Hoa, de ambassadeur van Vietnam, en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. In de Joris Ivenszaal spraken deskundigen van de universiteit, de gemeente en de Ivens Stichting over de vele banden van vroeger, nu en in de toekomst.
Nadat de DEFA-Stiftung eerder Ivens' filmproductie Lied der Ströme op DVD had uitgebracht verschijnt nu een nieuwe DVD met de filmtitels Die Windrose, Freundschaft Siegt en Friedensfahrt Warschau-Berlijn-Praag. Samen met de in Frankrijk uitgebrachte Tijl Uilenspiegel vormen zij filmisch studiemateriaal bij Günter Jordans' nieuwe standaarwerk over Ivens' Oost-Duitse filmwerk 'Unbekannter Ivens'.
De reeds lang aangekondigde dikke pil over Ivens en zijn Oost-Duitse films, geschreven door dé specialist op dit gebied, Günter Jordan, is in Duitsland verschenen. Het mooi uitgegeven boek behandelt op indrukwekkende wijze in 680 bladzijden de triomf in de jaren vijftig, de veroordeling tot persona non grata eind jaren zestig en de wederopstanding van Ivens’ Duitse DEFA-films.
Elk jaar stelt een Eregast op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) een Top Tien samen van favoriete films die inspireerden. Dit jaar presenteert de Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková haar Top Tien in een openbare 'Filmmaker Talk'. Tot de door haar geselecteerde films behoort Joris Ivens La Seine a rencntré Paris (1957). De films worden ook vertoond tijdens IDFA 2018. Třeštíková legt uit waarom ze de films zo belangrijk voor haar waren in dit Engelstalige artikel.