Op 20 augustus opent Mr. H.E. Nadjib Riphat Kesoema, de Indonesische ambassadeur in Canberra, Australië, de tentoonstelling ‘Black Armada / Armada Hitam’ in het National Maritime Museum in Sydney. De expositie gaat over de steun in de strijd voor onafhankelijkheid van de nog jonge Republiek Indonesië door het blokkeren van Nederlandse schepen in de haven van Sydney, zoals Ivens in zijn film Indonesia Calling (1946) laat zien. Op 31 august openen de Indonesische en Australische ambassadeurs de Indonesische versie van deze tentoonstelling in het Benteng Independence Museum in Yogyakarta.

De Zwarte Armada
Op één van de expositiepanelen staat: 'Indonesia Calling': ‘Niet iedere Nederlander werd op de zwarte lijst geplaatst. Als enige, maar belangrijke figuur werkte hij samen met de Indonesiërs om de wereld te vertellen over de strijd en steun van de Australiërs. De Nederlandse filmmaker Joris Ivens nam ontslag als filmcommissaris van de Nederlands-Indische regering.’
De film van Ivens in de haven van Sydney over ‘the ships that didn’t sail’: de zwarte armada, laat de start van de spontane acties in oktober en november 1945 zien, twee maanden na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië door president Soekarno op 17 augustus. Bij deze acties waren de Australische zeeliedenbonden betrokken, samen met Chinese, Indonesische en Indische zeelieden en zou jaren duren.  
In Sydney zal ook een deel van de authentieke gamelan 'Digoel' getoond worden, zoals deze in Indonesia Calling! te zien en te horen is. De bonang was vervaardigd uit kookpotten, conservenblikjes en verpakkingsmateriaal in Boven-Digoel, een Nederlands concentratiekamp voor politiek gevangenen, waar voornamelijk Indonesiërs diep in de jungle van Nieuw-Guinea werden verbannen. 

Scène uit Indonesia Calling! met een culturele dansavond van Australische, Chinese, Indische en Indonesische zeelieden, waar o.a. de Digoel gamelan wordt gespeeld. (C) Joris Ivens Archief / ESJI.

Verbeterde relaties
Het initiatief van beide exposities komt van de Indonesische ambassadeur, die n.a.v. een seminar zijn wens uitte dat gebeurtenissen, zoals Ivens’ documentaire Indonesia Calling!, opgenomen zouden moeten worden het Indonesian Independence History Record. Daarom stelde hij voor dit permanent op te nemen in de collectie van het Benteng Museum of Indonesian Independence in Yogyakarta, dat gevestigd is in Vredeburg, het voormalige Nederlandse koloniale fort. Het kadert zich tevens in de feestelijkheden ter gelegenheid van '70 jaar Merdeka'.



Hij onderstreept dat initiatieven, zoals deze, het bewustzijn van het gedeelde verleden kan versterken en een grote kans bieden om de huidige bilaterale relaties tussen beide buurlanden: Indonesië en Australië, te verbeteren.
Beide exposities, die mogelijk ook in Djakarta en Nederland worden getoond, bewijzen het belang van Ivens’ korte film, gemaakt op een cruciaal historisch moment in de geschiedenis van die landen: Indonesië, Australië en Nederland.

Voor meer informatie: http://www.anmm.gov.au/blackarmada.


Fort Vredeburg, waar de expositie 'Black Armada/Armada Hitam' wordt getoond in het Benteng Onafhankelijkheids Museum, Yogyakarta.
 

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items